Individualni plan zapošljavanja

Bez autora
Mar 22 2012

Ako ste nezaposleni, a nalazite se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), možete sa vašim savetnikom za zapošljavanje napraviti individualni plan zapošljavanja. Individualni plan podrazumeva različite aktivnosti koje ste dogovorili sa savetnikom, a koji za savetnika predstavlja instrument za dalji individualni rad sa vama. Ono što je veoma važno je da se individualni plan zapošljavanja doživi kao vlastiti plan aktivnosti koje treba da se preduzmu. Na individualnom razgovoru potrebno je da budete što iskreniji, jer je savetnik neko ko pokušava da dobije što više podataka i informacija kako bi vam pomogao i na pravi način usmerio potragu za poslom. Savetnik za zapošljavanje tokom individualnog razgovora nastoji da prikupi sve podatke potrebne za procenu vaše zapošljivosti (obrazovanje, radno iskustvo, zanimanje, kompetencije, posebna znanja) i dobijene podatke upoređuje sa stanjem na tržištu rada.

Individualni plan zapošljavanjaAko ste nezaposleni, a nalazite se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), možete sa vašim savetnikom za zapošljavanje napraviti individualni plan zapošljavanja.

Individualni plan podrazumeva različite aktivnosti koje ste dogovorili sa savetnikom, a koji za savetnika predstavlja instrument za dalji individualni rad sa vama. Ono što je veoma važno je da se individualni plan zapošljavanja doživi kao vlastiti plan aktivnosti koje treba da se preduzmu.

Na individualnom razgovoru potrebno je da budete što iskreniji, jer je savetnik neko ko pokušava da dobije što više podataka i informacija kako bi vam pomogao i na pravi način usmerio potragu za poslom. Savetnik za zapošljavanje tokom individualnog razgovora nastoji da prikupi sve podatke potrebne za procenu vaše zapošljivosti (obrazovanje, radno iskustvo, zanimanje, kompetencije, posebna znanja) i dobijene podatke upoređuje sa stanjem na tržištu rada. Pored osnovnih podataka, veoma su važna vaša interesovanja, jer ona predstavljaju parametar na osnovu koga savetnik, odnosno NSZ, dobija saznanja u kojim zanimanjima može da posreduje za vas. Na osnovu zajedničke procene predlažu se određene mere i aktivnosti koje je neophodno da preduzmete ukoliko aktivno tražite posao.

Ukoliko je moguće individualni plan podrazumeva i precizne termine uključivanja u određene aktivne mere ili programe zapošljavanja. Te mere zavise od vaših karakteristika, kao i potreba tržišta rada. Ako ljudi sa vašim zanimanjem lakše dolaze do posla, tada vas savetnik upućuje u klubove za traženje posla i na sajmove zapošljavanja, i redovno vas informiše o slobodnim poslovima. Sa druge strane, ako je za vaš profil zanimanja teže naći posao, tada se možete uključiti i u druge aktivne mere tržišta rada kao što su prekvalifikacije, dokvalifikacije ili obuke.

Takođe, deo individualnog plana je i dnevnik traženja posla. U ovaj dnevnik potrebno je da se precizno beleže sve aktivnosti, kao i njihov rezultat. Dnevnik se donosi na uvid savetniku, jer podaci iz dnevnika mogu biti idealan vodič za savetnika prilikom traženja mogućnosti za vas.

Svaku promenu, od promene adrese do nove obuke koju ste prošli, redovno prijavljujte, kako bi posredovanje NSZ za vas bilo što efikasnije.

Uloga NSZ sastoji se u tome da vam pruži maksimalnu pomoć u smislu savetovanja i predlaganja aktivnosti u cilju vašeg bržeg pronalaženja posla, ali je na vama da se dogovorenih aktivnosti pridržavate, kako biste se što pre zaposlili.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik